Dependenta de zahar. Alternative sanatoase
Timp de multe secole zaharul a fost considerat doar un lux. Pentru indulcirea alimentelor se folosea mierea de albine, care avea un pret mult mai mic decat zaharul. In timpul secolului al XIX-lea el a devenit destul de popular si ulterior s-a transformat intr-o necesitate. Cu toate acestea, zaharul avea o forma mult mai sanatoasa, fiind extras din trestie de zahar, iar melasa nu era indepartata. Dupa putin timp, din cauza cererii din ce in ce mai mari, nivelul de procesare a crescut, au aparut diverse tratamente de rafinare, inalbire si cristalizare, devenind astfel un aliment periculos pentru sanatate.
Un roman consuma aproximativ 30 kg de zahar procesat pe an, iar media europeana este de circa 15 kg. Vi se pare mult? Ganditi-va ca o sticla de 330 ml de suc “negru” contine 40g de zahar. Un tort pana la un kilogram este plamadit cu peste 300g de zahar si exemplele pot continua. Afectiunile atribuite consumului mediu si mare de zahar sunt Alzheimer, cresterea glicemiei in sange marind riscul aparitiei diabetului zaharat, boli cardiovasculare, hiperactivitate, obezitate, carii dentare si cea mai importanta, dependenta.
In mod normal si sanatos, aportul energetic din zahar nu ar trebui sa depaseasca 5% din totalul energetic zilnic, adica undeva pe la 20-25g de zahar. Vorbesc aici despre zahar brut si nu alb, extra rafinat si procesat. Ideal ar fi sa inlocuiti total acest aliment cu alti carbohidrati precum fructoza, glucoza si zaharoza, dar va parea imposibil persoanelor obisnuite cu o dieta bazata pe zahar. Din acest motiv, initial e bine sa-l inlocuiti treptat cu alte zaharide pana cand nu veti mai simti o nevoie intensa si in final sa-l excludeti.
Fructele si legumele sunt o importanta sursa de glocoza si fructoza. O doza adecvata dimineata facuta dintr-un kiwi, o banana, o portocala si un mar, toate pasate, ne poate asigura peste la 50g de zaharide, adica 200 kcal. Pe langa continutul mare de zaharide, acestea mai contin vitamine, minerale, fibre, antioxidanti si apa. Fructele sunt alimentul ideal, organismul consuma un minim de energie pentru a le digera si beneficiaza de un nivel maxim de energie de pe urma lor. Legumele in acelasi timp sunt si ele o sursa buna de zaharide, iar unele dintre ele, precum cartofii, mazarea verde, pastarnacul, dovleacul sunt bogate in amidon, substanta care prin hidroliza enzimatica se transforma tot in glucoza. Ar mai fi multe de spus despre fructe si legume insa scopul meu principal e sa va arat ca ele pot inlocui zaharul intr-un mod eficient si mult mai sanatos.
Mierea de albine este, asa cum imi place mie sa spun, un superaliment, avand calitati incontestabile. In 100g de miere de albine sunt circa 82g de carbohidrati. Carbohidratii din miere sunt fructoza, in proportie de 38%, glucoza, 31%, maltoza, 7 % si sucroza in proportie de 2%. Aceasta mai contine enzime, vitamine (B1, B2, B6, B12, PP, H, C, K, acid folic), saruri minerale (sodiu, potasiu, magneziu, fosfor, cupru, aluminiu, mangan, fier, clor, siliciu etc.) si microelemente (galiu, vanadiu etc.). Este excelenta pentru indulcirea mancarilor, dar se recomanda a nu fi incalzita peste 40 de grade Celsius deoarece se vor distruge enzime benefice. Ca o observatie atunci cand alegeti mierea de albine, va recomand sa o procurati cat mai pura, produsa de albine sanatoase din zone care nu sunt poluate cu erbicide si ingrasaminte. In privinta alegerii tipului de miere, e mai putin important. Toate tipurile au calitati specifice, dar e bine sa fie cat mai proaspata. Din acest motiv, vom tine cont de perioada de recoltare a tipului de miere. La inceputul primaverii, mierea poliflora va fi cea mai intalnita, iar in luna mai va aparea cea de salcam si rapita. In luna iunie teiul infloreste si albinele pot produce miere de tei. Tinand cont de aceste conditii, putem alege si tipul de miere pentru consum. Personal, eu prefer mierea poliflora, gandind ca are o varietate mare de nutrienti, iar ca gust o prefer pe cea de salcam sau tei.
Am inclus aici un tabel al conținutului de zaharide din diferite alimente. M-am axat mai mult pe fructe și legume.
Smoothie „anti-zahar”
Voi prezenta aici o reteta extrem de simpla de smoothie din fructe si miere de albine, cu un continut ridicat de carbohidrati care ne va asigura pentru intreaga zi cantitatea de zaharide benefice. Acesta se va consuma dimineata, pe stomacul gol, usor, timp de 15-20 de minute. Motivul pentru care il plasam la inceputul zilei este simplu. Dimineata organismul nostru are nevoie de un demaraj de energie, fructele fiind ideale. In acelasi timp fructele se digera la nivelul intestinului, de aceea este indicat ca stomacul sa fie gol pentru a nu le opri si sa inceapa sa fermenteze. In acest smoothie de dimineata mai puteti adauga tratamente naturiste de intretinere a sanatatii sau pentru anumite afectiuni.
Ingrediente:
- 3 tipuri de fructe de sezon si cand se poate, autohtone;
Primavara: citrice, capusuni, banane, rodii, kiwi, cirese de mai.
Vara: pepene rosu, pepene galben, mere de vara, pere de vara, zmeura, afine, mure, zarzare, caise, corcoduse, prune, fragi, visine, cirese.
Toamna: mere, pere, catina, gutui, prune, struguri.
Iarna: citrice, rodii, kiwi, banane, fructe dezhidratate. - 1 lingura de miere de albine de sezon.
Lasă un răspuns