Untișor – Ficaria verna

Denumire știinţifică: Ranunculus ficaria.
Denumire populară: sălăţică, grâușor.
Prezentare: Untișorul este o mică erbacee perenă, cu o înălţime maximă de 30 cm. Face parte din familia ranunculaceelor. Frunzele, groase și lucioase, au formă de inimă și se consumă ca salată. La subsuoara acestor frunze se găsesc niște bulbi care seamănă cu boabele de grâu. Florile, galbene și strălucitoare, apar primăvara, în lunile aprilie și mai. Untișorul poate fi găsit în tufărișuri, la marginea pădurilor, în liziere, pe soluri înţelenite – de la câmpie și până la munte. Partea aeriană a plantei are valoare medicinală relativă. Valoare medicinală are, cu adevărat, rădăcina acestei plante. Se pot obţine următoarele preparate: unguent antihemoroidal, supozitoare antihemoroidale, extracte, o tinctură, dar și o infuzie pentru băi.
Substanţe active importante: doi compuși specifici – acid ficaric și ficarină.
Întrebuinţări: Untișorul are virtuţi analgezice, descongestionante, revitalizante. Extractul din această plantă este valoros pentru terapii medicinale externe – afecţiuni ale pielii, răni, ulceraţii, hemoroizi. Se folosește, de asemenea, în avitaminoze, mai
ales în caz de scorbut. Potrivit specialiștilor, această plantă medicinală dă rezultate bune în tratamentul hemoroizilor.