Principalele efecte terapeutice ale plantelor medicinale

De multe ori mă confrunt cu dificultatea de a identifica rapid efectele terapeutice ale unei plante sau am nevoie de un analgezic rapid pentru o durere de cap și trebuie să alerg din nou prin cărți după o rețetă. Așa că am realizat mai jos o listă, cât se poate de amplă, cu principalele efecte terapeutice ale plantelor medicinale. Din cauza multiplelor nume atribuite plantelor în funcție de regiune, am realizat o listă unde puteți găsi denumirea științifică a plantei pe care o căutați.

Observație: Pentru a găsi mai ușor un termen pe pagină utilizați căsuța de căutare prin combinația CTRL+F.

Adaptogene: Ginseng, Ginkgo, Canscora, Ovăz.

Afrodiziace (pentru ambele sexe): Cardamon, Vanilie, Ienupăr, Ginkgo, Scânteiuță, Păstrăv (ciupercă – Poliporus squamosus), Spânz, Smârdar, Cucută (flori), Saschiu mic, Dumbăț. Brânca-Ursului, Schinel, Hrișcă, Mentă sălbatică, Lemn dulce, Mărar (semințe), Țelină (semințe și rădăcină), Sparanghel, Nalbă (semințe), Coriandru, Ghimbir, Nucșoară, Scorțișoară, Yohimbe, Nuci, Alune, Migdale, Susan, Semințe de Floarea-soarelui, Cacao, Busuioc, Revent (Rubarba), Știr roșu, Știr sălbatic, Moțul-curcanului, Usturoi, Praz, Ceapă, Ardei iute, Busuioc sălbatic, Cuișoare.

Alimentare: (din flora spontană): Acul-doamnei (frunze), Afin (fructe), Alun (fructe), Agriș (fructe), Anglică (tuberi), Angelică (tulpini fragede), Anghinare sălbatică (rădăcini), Arțar (sevă), Baraboi (rădăcini și tulpini tinere), Barba-caprei (lăstari tineri), Balbisă (rizomi), Balușcă (frunze), Bănuței (muguri florali), Bobornic (tulpini tinere), Bolonică (frunze), Boz (fructe), Brăbin (tulpini tinere), Brânca-ursului (lujeri tineri și frunze), Brâncuță (semințe și frunze), Broscăriță (frunze tinere), Brustur (frunze  tinere), Busuioacă (frunze), Busuioc sălbatic (frunze), Calcea­ calului (frunze și boboci florali), Captalan (frunze), Capul-călugărului (rădăcini), Călin (fructe), Căpriță (frunze), Cărbunari (rădăcini, frunze și lujeri îmbobociți), Cătină albă (fructe), Cebărea (frunze și lujeri cu flori), Cerențel (rizomi și frunze).

Anafrodiziace (pentru ambele sexe): Talpa-gâștei, Hamei, Sporici (Verbină), Limba-câinelui, Nufăr alb, Valeriană (rădăcini).

Analeptice (stimulente ale sistemului nervos central): Cafea, Ceai chinezesc, Ginkgo, Cacao, Soia, Vâsc, Arnică, Saschiu Mic, Traista-ciobanului, Ghimpe (Holeră), Ardei iute, Schinel, Rostopască, Drojdie de bere.

Analgezice („paracetamol și aspirină” naturale): Salcie, Troscot, Iasomie, Taulă, Plop negru, Plămânărică, Crețușcă, Răchitan, Pir, Lemn dulce, Limba-boului, Lăcrămioară, Spânz, Lemnul-Domnului, Sporici (Verbină), Rozmarin, Iarbă de șoaldină, Garoafe, Trei-frați-pătați.

Anestezice: Măselăriță, Ciumărea, Calomfir, Zârnă, Frăsinel, Dalac, Limba-câinelui, Sporici (Verbină), Virnanț (Ruta de grădină), Steregoaie, Hrib dracului (ciupercă – Boletus satanas), Muscăriță (ciupercă – Amanita muscaria).

Antagonizante ale hormonilor feminini: a se vedea stimulentele hormonilor masculini.

Antagonizante ale hormonilor masculini: a se vedea stimulentele hormonilor feminini.

Antialcoolice: Pedicuță, Cornișor și Boz.

Antialergice: Cârcel, Gheara-mâței, Stejar, Trei-frați-pătați, Dracilă, Stânjenel galben, Urzică, Hamei, Cătină albă, Turiță mare, Osul-iepurelui, Splinuță, Isop, Răchitan, Efedră, Escolție.

Antianemice: Cățină roșie, Linariță, Sfecla roșie, Morcov, Varză, Năsturel, Spanac, Ștevie, Măcriș, Urzică, Cătină albă, Afin, Coacăz negru, Măceșe. La acestea se adaugă hematopoieticele și fortifiantele.

Antiadezive plachetare: Troscot, Plamânărică, Răchitan, Salcie, Plop negru, Arnică, Pir, Limba-boului, Spânz, Saschiu mic, Crețușcă, Trei-frați-pătați, Păducel, Alun, Rostopască, Scara­ Domnului, Rozmarin, Țintaură.

Antiasmatice: Cârcel, Laur vulgar, Mătrăgună, Măselărița, Mutulica, Dracila, Șovârf, Cimbrișor, Roiniță, Pin, Brad, Molid, Ienupar, Jneapăn, Busuioc, Unguraș, Isop, Asmățui, Nemțișori de câmp, Hrean, Usturoi, Arnică, Sânziene albe, Frasin, Vinariță, Lemn Dulce, Dentiță, Dumbravnic, Efedră.

Antiazotemice (reduc ureea și acidul uric din sânge): Dud, Fasole, Urzică, Cicoare, Coriandru, Pufuliță, Vâsc, Coada-Calului, Spanac, Bob, Vulturiță, Unghia-Ciutei, Feciorică, Zămoșiță, Mei păsăresc, Năut, Porumbar, Păpălău, Barba-caprei, Păpădie, Țelina, Păstârnac, Ovăz, Orz (verde), Batrâniș, Piloselă.

Antibiotice (fitoncide): Mărul-lupului, Pochivnic, Mușețel, Gălbenele, Cimbrișor, Coada-șoricelului, Iarbă mare, Lumânărică, Vetrice, Aloe, Salvie, Pelin, Nuc, Cânepa codrului, Trifoi roșu, Ienupăr, Sulfină, Sânziene galbene (Drăgaica), Sânziene albe, Frasin, Lipicioasă, Scai măgăresc, Virnanț (Ruta de grădină), Tulichină, Usturoi, Ceapă, Hrean, Mărar, Varză, Morcov, Echinacea. Gheara-mâței.

Anticancerigene: Mărul-lupului (extern, fără restrictii, intern în doze mici), Echinacea, Gheara-mâței, Spânz, Rostopască, Vâsc, Rușcuță  de  primavară, Ginkgo, Cucută, Cetina de negi, Cimișir (Gard viu), Tuia, Dracilă, Ricin, Arnică, Busuioc sălbatic, Dumbăț, Țintaură, Trei-frați-pătați, Unguraș, Valeriană, Măselăriță, Mătrăgună, Mutulică, Mături, Mutătoare, Cerențel, Scai măgăresc, Menta-broaștei, Stânjenel galben, Limba­ boului, Pedicuță, Gălbenele, Norocel, Coada-calului, Alior, Brandușa de toamnă, Pufuliță,Urzică moartă albă, Linariță, Drăgaică (Sânziene galbene), Suliman, Curpen, lederă, Lupin, Dediței, Vetrice, Busuioc, Ceaparel, Dud alb (coaja rădăcinii), Ginseng (toate speciile), Lipicioasă, Virnanț (Ruta de grădină), Zârnă, Piper-Alb, Tei, Nuc, Usturoi, Dentiță, larba-Sfântului loan, Podbal (frunze), Pochivnic, Ghimpe, Schinel, Lemnul-câinelui (fructe), Cârmâz, Vineriță, Aralie, Colțunași, Sovârvăriță, Șofran, Săpunăriță, Sfeclă roșie, Salcâm japonez, Traista­ ciobanului, Talpa-gâștii, Drobiță, Siminoc, Castravete amar, Forsiție, Ghiocel, Ghizdei, Unghia-găii (Astralagus), Cânepa-codrului, Ceai verde, Maitake, Shiitake, Reishi, Laminaria japonica, Andrographis, Trichopus, Leuzea, Centella, Annoa, Curcuma, Aloe, Sophora, Gheara-diavolului, Camiphora, Cordyceps, Yucca, Spirulină, Chlorella, Rujă (Rhodiola), Roiba (Rubia), Canscora, Leuzea, Magnolie roșie, Saschiul mic.

Anticoagulante: Sulfina, Castan sălbatic, Sânziene albe, Lipicioasă, Vinariță, Ienupăr, Levănțică (Lavandă), Frasin, Dentiță, Angelică, Lemnul-Domnului, Scai măgăresc, Trei-frați-pătați, Dumbravnic, Feciorică, Lemn dulce, Splinuță, Tulichină, Virnanț (Ruta de grădină), Rușcuța de primăvară.

Antidepresive: Hamei, Iarbă mare, Talpa-gâștii, Valeriană, Dumbravnic, Frăsinel, Calomfir, Dalac, Limba-câinelui, Sporici (Verbină), Fumăriță, Zârnă, Escoliție.

Antidiabetice (împotriva diabetului zaharat): Țintaură, Saschiu mic, Păducel, Dumbăț, Urzică moartă alba, Licheni  de piatră, Pufuliță, Pedicuță, Anghinare, Armurariu, Schinel, Cerențel, Sporici (Verbină), Slăbănog, Maitake, Shiitake, Reishi, Aloe, Cordyceps, Echinacea, Gheara-diavolului, Gheara-mâței, Astragalus, Ginkgo, Pueraria, Moringa, Ginseng chinezesc, Scânteiuță, Eucalipt. La acestea se adaugă hipoglicemiantele.

Antidiareice: Cerențel, Nuc, Închegătoare, Stejar, Frag, Fag, Coada-racului, Drețe, Piperul-broaștei, Corn, Răchitan, Vetrice, Traista-ciobanului, Gălbenele, Troscot, Scilpeți, Plămânărică. La acestea se adaugă antibioticele.

Antiemetice (combat starea de greață/vomă): Mentă, Mușețel, Isop, Valeriană, Levănțică (Lavandă), Busuioc, Sovârf, Roiniță, Busuiocul-cerbilor.

Antiepileptice: Măselăriță, Ciumărea, Dalac, Urzică moartă roșie, Limba-câinelui, Sporici (Verbină), Calomfir, Frăsinel, Zârnă, Virnanț (Ruta de grădină).

Antiestrogenice: semințe de: Soia, In, Susan, Alune, Nuci, Fistic, Germeni de porumb, Dovleac, Măsline, Palmier; Ceai verde, Lucernă, Orz, Ovăz, Morcov, Țelină, Păstârnac, Varză, condimente și aromate.

Antifungice: Iarbă mare, Vetrice, Virnanț (Ruta de grădină), Pelin, Iasomie, Lemnul-câinelui, Frăsinel, Mărul-lupului, Ghințura, Hamei, Frasin, Sulfină, Coada-calului, Suliman, Slăbănog, Unghia-ciutei, Usturoi, Hrean, Țelină, Păstârnac, Ciuboțica-cucului, Scara-Domnului.

Antigalactogene (încetinesc secreția de lapte): Stejar, Drețe, Salvie, Nuc, Salcie, Anin negru (Arin), Saschiu mic, Trepădătoare.

Antihelmintice (vermicide și vermifuge): Ferigă, Cimbrișor, Frăsinel, Ghintură, Anason, Fenicul, Crăițe, Iarbă mare, Coriandru, Gălbenele, Piersic, Lemn dulce, Siminichie, Rotungioara, Lupin, Usturoi.

Antihemoroidale: Castan sălbatic, Stejar, Coada-racului, Drețe, Scai măgăresc, Sulfină, Trei-frați-pătați, Tulichina, Virnanț (Ruta de grădină), Angelică, Dentiță, Dumbravnic, Feciorică, Frasin, Lemn dulce, Lemnul­ Domnului, Levănțică, Iarbă mare, Alun, Iarbă roșie, Piperul-broaștei, Traista-ciobanului, Nuc, Cerențel, Turiță mare, Ardei iute (în doze mici), Gutui, Splinuță, Sclipeți, Vindecea, Vinariță, Norocel, Lipicioasă, Cupresus, Crizantemă americană, Nucul Vrăjitoarelor (Hamamelis), Buricul-apei (Hydrocotyle asiatica minor, Hydrocotyle vulgaris), Gotu Kola, Ghimpele­ pădurii.

Antiinflamatoare: Aloe, Troscot, Plămânărică, Pir, Răchitan, Lemn-dulce, Plop negru, Plop alb, Crețușcă, Trei-frați-pătați, Sunătoare, Iarbă mare, Gălbenele, Turiță mare, Scai măgăresc, Scaiul-dracului, Tulichina, Virnanț (Ruta de grădină), Cimbrișor, Busuioc, Isop, Salvie, Roiniță, Lumânărică, Anason, Coriandru, Mărar, Pătrunjel, Leuștean, Tarhon, Dafin, Curcuma (Turmeric).

Antimigrenoase: Rușcuța de primăvară, Mușețel mare, Sporici (Verbină), Saschiu mic, Lăcrămioare, Spânz, Dentiță, Rozmarin, Garoafe, Lemnul-Domnului, Limba-boului. La acestea se adaugă analgezicele.

Antiocitocice (reduc contracțiile uterine): Răchitan, Troscot, Plămânărică, Pir, Lemn dulce, Salcie, Plop Negru, Crețișoara, Crețușcă, Trei-frați-pătați, Cruciuliță, Călin, Frasin, Bănuți, Papură, Coada-șoricelului, Cerențel, Limba­ boului.

Antioxidante: scoarță de Pin montan și maritim, Aloe, Orz verde, Cătină alba, Maceșe, Afine, Coacăze negre, Citrice, Agrișe, Vișine, Cireșe, Rodii, Nuci, Alune, Fistic, Ceapă, Usturoi, Varză roșie și albă, Sfeclă roșie, Ghimbir, Hrișcă, Anghinare, Chimen, Pufuliță, Plămânărică, Ghimpe, Crușin, Podbal (frunze), Coada-calului, Urzică, Coriandru, Sânziene galbene (Drăgaică), Sânziene albe, Lipicioasă, Scânteiuță, Cerențel; Ulei de Dovleac, de Floarea-soarelui, de Cânepă, de Soia și de Măsline; Grâu (tărâțe), Ovăz (fulgi), Ortosifon, Papaia, Ananas, Nucul Vrăjitoarelor (Hamamelis), Dumbravnic, Dracilă, Cimbrișor, Pedicuță, Ceai verde, Soia, Grâu germinat, Pătrunjel verde, Morcov, Roșii, Rozmarin, In, Sunătoare, Păducel, Ginkgo.

Antiplegice (împotriva paraliziilor): Brebenei, Ghiocei, Dediței, Dumbravnic, Limba-boului.

Antiparkinsoniene: Măselariță, Ciumărea, Calomfir, Frăsinel, Dalac, Limba-câinelui, Sporici (Verbină), Zârnă.

Antiprotozoare (împotriva giardiazei, trichomonazei, amibiazei etc.): Vetrice, Frăsinel, Iarbă mare, Nalbă mare, Iasomie, Hamei, Cătușă, Ghințură, Lemnul-câinelui, Suliman, Slăbănog, Unghia-ciutei, Frasin, Tulichină, Virnanț (Ruta de grădină), Levănțică, Sulfină, Țelină, Păstârnac, Mărar, Hrean.

Antireumatice:  intern: Ienupăr, Salcie, Răchitan, Plămânărică, Plop negru, Lemn dulce, Crețușcă, Trei-frați-pătați, Troscot, Feciorică, Frasin, Coada-calului, Rozmarin, Alun, Ulm, Sânziene galbene (Drăgaică), Soc, Frăsinel, Anin negru (Arin), Fumăriță, Mesteacăn, Dentiță, Rușcuță de primăvară, Spânz, Sporici (Verbină), Virnanț (Ruta de grădină), Lemnul­-Domnului, Iarbă de șoaldină, Cimișir (Gard viu), Tuia, Limba-boului, Țintaură, Dumbăț, Gheara-diavolului, Ceai verde, Aloe, Echinacea, Unghia-găii (Astralagus), Yucca, Chlorella, Sophora, Curcuma, Andrographis, Marinda, Centella, Canscora, Codonopsis, Bătrâniș, Bambus; extern: Ardei iute, Untul­ pământului, Muștar negru, Hrean.

Antisclerozante: Limba-boului, Arnică, Rozmarin, Saschiu mic, Ginkgo, Brânca-ursului, Hrișcă, Piperul-balții, Iarbă roșie, Măceșe, Fructe de cătină, Vâsc, Traista-ciobanului, Rușcuță de primăvară, Ghimpe, Coada-calului, teci de Fasole, Turiță mare, Drojdie de bere.

Antiseptice: Arnică, Dentiță, Calomfir, Cătușe, Chimen, Coada­ racului, Gălbenele, Crăițe, Dumbravnic, Dumbăț, Frăsinel, Iarbă mare, Lumânărică, Măghiran, Micșunele ruginite, Nuc, Pochivnic, Mărul-lupului, Răchitan, Roiniță, Rozmarin, Siminoc, Smârdar, Sovârf, Splinuță, Sulfină, Suliman, Sunătoare, Trifoi roșu, Tuia, Tulichină, Turtă, Țintaură, Unguraș, Vetrice, Vinariță, Varză, Hrean, Pătrunjel (frunze).

Antispastice (spasmolitice): Mac de cultură (alb), Mac roșu, Limba-câinelui, Sporici (Verbină), Fumăriță, Dalac, Măselăriță, Ciumărea, Calomfir, Frăsinel, Zârnă, Mătrăgună, Laur vulgar.

Antisudoripareextern: Salcie, Anin negru (Arin), Stejar, Nuc, Pelin, Ulm, Alun, Mălin; intern: Talpă-gâștii, Hamei, Sporici (Verbină), Limba-boului, Rozmarin, Cervană, Salvie.

Antitabacice: Pedicuță, Cornișor, Boz.

Antitrombozice: a se vedea anticoagulantele.

Antitumorale: Arnică, Ghimpe, Traista-ciobanului, Mărul-lupului, Tuia, Cimișir (Gard viu), Spânz, Piperul-bălții, Iarbă-roșie, Ginkgo, Răchitan, Limba-boului, Scai-măgăresc, Bucuioc sălbatic, Scânteiuță, Țintaură, Rostopască, Castan sălbatic, Ghiocel, Pătrunjelul-câinelui, Dumbăț, Vâsc, Cucută, Cetină de negi, Saschiu mare și Saschiu mic.

Antivaricoase: a se vedea antihemoroidalele.

Antivirale: Mărul-lupului (în doze mici), Echinacea, Ghiara-mâței, Ulm, Anin negru (Arin), Corn, Salcie, Alun, Soc, Mălin, Țintaură, Dumbăț, Dracilă, Smârdar, Lemnul-Domnului, Răchitan, Plop negru, Trifoi roșu, Plămânărică, Crețușcă, Nuc, Cimbrișor, Coada-șoricelului, Coada-calului, Iarbă mare, Gălbenele, Levănțică, Roiniță, Păpălău, Afin, Măceșe, Lămâi, Pochivnic, Argințică de pădure.

Antivomitive: a se vedea antiemeticele.

Aperitive: Amăreală, Anghinare, Ghințură, Dumbăț, Țintaură, Pelin, Rotunghioară, Năsturel, Drobiță, Schinduf, Iarbă mare, Lemnul-Domnului, Splinuță, Hamei, Dracilă, Licheni de piatră (salate, tincturi, ceaiuri și pulberi).

Aromate: Acul-doamnei, Angelică, Anglică, Anason, Arnică, Bănușei, Bătrâniș, Brânca-ursului, Buberic, Bucuiocul-cerbilor, Busuioc de cultură, Calomfir, Cătușe, Cătușnică, Cânepa-codrului, Cebărea, Cerențel, Cervană, Chimen, Cimbrișor, Cimbru de grădină, Cinsteț, Ciuboțica cucului, Coada racului, Coada-șoricelului, Coriandru, Crăițe, Crețușcă, Dafin, Dentiță, Drobiță, Dumbravnic, Fenicul, Frăsinel, Gălbenele, Ghințură galbenă, Hașmaciucă, Iarba-Sfântului Ioan, Iasomie, Iarbă mare, Ienupăr, Ipcărige, Isop, Jneapăn, Lemnul-Domnului, Leuștean, Levănțică, Licheni de piatră, Lumânărică, Măghiran, Mărar, Măndălaci, Mentă, Migdale, Micșunele ruginite, Mușețel, Năpraznic, Năsturel, Nucșoară, Obligeană, Păstârnac, Pătrunjel, Peliniță, Revent, Roiniță, Rotungioară, Rozmarin, Salvie, Sânziene galbene (Drăgaică), Sânziene albe, Schinel, Scorțișoară, Siminoc, Smârdar, Smirnă, Sovarf, Splinuță, Stânjenel, Sulfină, Suliman, Talpa-mâței, Tarhon, Tămâiță, Tei, Toporaș, Tuia, Tulichină, Turtă, Țelină, Țintaură, Unguraș, Urechea-porcului, Valeriană, Ventrilică, Verbină, Verigariu, Vetrice, Vinariță, Virnanț (Ruta de grădină).

Avortive: Cetină de negi, Virnanț (Ruta de grădină), Scaiete, Vița de vie pentru struguri roșii, Susan, Colții-babei (Tribulus), Piper negru, Roibă.

Bronhodilatatoare: Cârcel, Sovârf, Isop, Coada-șoricelului, Cimbrișor, Roiniță, Brad, Pin, Ienupăr, Molid, Vâsc, Pochivnic, Podbal (frunze), Busuioc, Busuioc sălbatic, Ventrilică, Vineriță, Rodul-pământului, Lingurea, Pătlagină, Licheni de piatră, Nemțișori de câmp, Iarbă Mare, Talpa-gâștei, lasomie, Laur vulgar, Mătrăguna, Unguraș, Ciuboțica-cucului, Fenicul, Anason, Lăsnicior, Narcise galbene, Roua-cerului, Talpa-mâței, Hrean, Cinsteț, Rotungioară, Asmățui, Leurdă, Usturoi, Usturoiță, Mutulică, Mușețel, Eucalipt, Efedră.

Bradicardizante (care reduc pulsul): Rușcuță de primăvară, Dediței, Ciumărea, Calomfir, Dalac, Frăsinel, Limba-câinelui, Sporici, Măselăriță, Fumăriță, Zârnă, Dumbravnic, Nemțișori de câmp, Valeriană.

Calmante: Valeriană, Talpa-gâștei, Zârnă, Dumbravnic, Cânepa de cultura, Frăsinel, Roiniță, Calomfir, Cătușnică,Dalac, Limba­ câinelui, Sporici, Fumăriță, Ciumărea, Nufăr alb, Limba-boului, Rozmarin, Tei, Sulfină, Levănțică, Angelică, Drăgaică (Sânziene galbene), Sânziene albe, Lipicioasă, Gura-lupului, Dentiță, Lemnul­ Domnului, Ghizdei, Rușcuță de primăvară, Micșunele ruginite, Salvie, Vinariță, Iarba-Sfântului loan, Iarbă mare, Iarba-mâței, Hamei, Scara­ Domnului, Ceapă, Praz, Leuștean, Salată (Lăptuca), Sparanghel, Tuia (semințe), Mușetel mare, Măghiran, Nufăr (Nelumbo), Stellaria (Răcovină), Buricul-apei (Centella), Isop de apă (Bacopa), Rujă (Rhodiola), Verbină mirositoare, Bujor de grădină.

Cardiotonice: Degețel roșu, Degețel lânos, Lăcrămioare, Salbă moale, Rușcuța de primăvară, Mături, Rostopască, Drobiță, Spânz, Arnică, Dentiță, Ghimpe (Holeră), Vâsc, Sporici, Traista-ciobanului, Silur, Păducel, Leandru, Călin, Garoafe, Viorele, Cimișir (Gard viu), Frăsinel.

Carminative (care combat crampele și gazele intestinale): Anason, Chimen, Fenicul, Cimbrișor, Busuioc, Salvie, Roiniță, Negrilica, Isop, Unguraș, Sulfină, Sânziene galbene (Drăgaică), Sânziene albe, Levănțică, Angelică, Dentiță, Ghințură, Mărar, Tarhon, Leuștean, Verbină mirositoare.

Cicatrizante: Gălbenele, Arnică, Frasin, Rostopască, Stejar, Răchitan, Ulm, Alun, Anin negru (Arin), Corn, Mălin, Salcie, Limba-șarpelui, Urechelniță, Zgaibă, Mătrăgună, Măselăriță, Boz, Paltin, Talpa­ gâștei, Stevia stânelor, Cimbrișor, Busuioc, Coada-calului, Cârmâz, Perișor, Splinuță, Sorbestrea, Turtă, Scânteiuță, Schinduf, Scumpie, Frăsinel, Unghia-ciutei, Dentiță, Urzică, Drobușor, Lemnul-câinelui, Margarete, Scaiul-dracului, Vătămătoare, Vineriță, Lupin, Mărar, Leuștean, Pătrunjel, Tarhon, Chimen, Coriandru, Scorțișoară.

Citostatice: Alior (Laptele cânelui), Boglari, Brândușa de toamnă, Cârmâz, Cetina de negi, Cimișir (Gard viu), Cucută, Dalac, Dediței, Iederă, Mărul-lupului, Omag, Orbălț, Piciorul-cocoșului, Piciorul-corbului, Pochivnic, Ricin, Rodul-pământului, Steregoaie, Tisă, Tuia, Tulichină, Verigariu, Vetrice, Centella, Sophora, Annoa, Laminaria japonica, Saschiu mare, Saschiu mic, Virnanț (Ruta de grădină).

Condimente: Ardei iute, Ceapă, Cerențel, Clopoțel, Cuișoare, Curpen, Curry, Ghimbir, Hrean, Hreniță, Iarba sărată, Ienupăr, Leurdă, Muștar, Piper alb, Piperul-bălții, Piper negru, Praz, Ridiche, Stupitul-cucului, Usturoi, Usturoiță.

Colagoge (care stimulează secreția biliară): Anghinare, Cicoare, Crușin, Frasin, Gălbenele, Levănțică, Licheni de piatră, Trei-frați-pătați, Turiță mare, Țintaură, Dumbăț, Ghintură, Unguraș, Volbură, Păpădie, Barba-caprei, Dracilă, Armurariu, Pedicuță, Sunătoare, Aloe, Fumăriță, Brustur, Pufuliță, Podbal (frunze), Lemn dulce, Mentă, Salvie, Cimbrișor, Isop, Sovârf, Măsline, Dovleac (semințe), Cimișir, Alge brune (Fucus).

Coleretice (care fluidifică bila, ușurând eliminarea ei): Pufuliță, Silur, Salcie, Răchitan, Barba-caprei, Iarbă mare, Ventrilică, Vineriță, Sânziene albe, Linăriță, Lipicioasă, Jabghie, Talpa-mâței, Cătina albă, Maceșe, Sânziene galbene (Drăgaică), Sulfină, Gălbenele, Brustur, Frasin, Păpădie, Trei-frați-pătați, Crușin, Volbură, Anghinare, Cicoare, Ghințură, Țintaură, Cimișir.

Deprimante motorii centrale: Măselăriță, Ciumărea, Calomfir, Zârnă, Frăsinel, Dalac, Limba-câinelui, Sporici, Virnanț (Ruta de grădină).

Depurative (detoxifiante): Urzică, Teci de Fasole, Dud, Cicoare, Coriandru, Spanac, Vâsc, Trei-frați-pătați, Păpădie, Brustur, Barba­ caprei, Volbură, Crușin, Paracherniță, Trepădătoare, Peliniță, Vătămătoare, Ipcărige, Scaiul-dracului, Pufulita, Scânteiuță, Ulm, Osul­ iepurelui, Sânziene galbene, Sânziene albe, Sulfină, Lipicioasă, Scai măgăresc, Dentiță, Azadirachta, Yucca, Curcuma (Turmeric), Țelină, Păstârnac, Varză, Castraveți, Salată (Lăptucă), Pătrunjel, Ridiche neagră, Ceapă, Pepene verde, Prune, Pere, Grapefruit, Struguri albi.

Dismenoreice (de calmare a durerilor menstruale): Coada Șoricelului, Valeriană, Rostopască, Ciumărea, Salvie, Cenușar Crețișoară. La acestea se adaugă Antispasticele și Analgezicele.

Diuretice: Brânca-ursului, Pepenele verde (pulpa și semințele), Mesteacăn, cozi de Cireșe și de Vișine, Coada-calului, Pir, Plămânărică, mătase de Porumb, Limba-boului, Lucernă, Trifoi roșu, Ienupăr, Podbal (frunze), Porumbar, Nalbă, Sparanghel, teci de Fasole, Lemn dulce, Turiță mare, Osul-iepurelui, Iarbă neagră, Urechelniță, Rotungioară, Anghinare, Pedicuță, Ghimpe, Dentiță, Nuc, Negrilică, Pin, Brad, Molid, Busuioc, Măghiran, Sânziene galbene (Drăgaică), Sulfină, Castan sălbatic, Frasin, Feciorică, Splinuță, Sânziene albe, Lăcrămioare, Albăstrele, Măceșe, Talpa-mâței, Lăsnicior, Amăreală, Țelină, Păstârnac, Paracherniță, Morcov, Ridiche neagră, Ridiche de lună (Ridiche roșie), Pătrunjel, Ortosifon (Ceai de Java), Vulturică (Pilosela), Ananas.

Emenagoge (care reglează menstruația): Spânz, Vetrice, Virnanț (Ruta de grădină), Tuia, Mărar, Mărul-lupului, Dediței, Iarba-șarpelui, Șofran, Amăreală, Dracilă, Salvie, Iederă, Lupin, Iarba-Sfântului loan, Cetină de negi, Roibă, Arnică, Ștevia stânelor, Calomfir, Trifoi roșu, ulei de In, ulei de Soia, Curpen de pădure, Drobiță, Salvie, Iederă, Hamei, Lucernă, Nemțișori de câmp, Zmeur, Schinduf, Ginseng siberian, Moțul-curcanului, Coada-Șoricelului, Lemn dulce, Ienupăr, Levănțică, Cimbru, Vâsc.

Emetice (vomitive): Boz, Cânepa-codrului, Viorele, Mărul-lupului, Rodul-pământului, Pochivnic.

Emoliente (care înmoaie țesuturile): Ciuboțica-cucului, Nalbă, Tei, Mac de câmp (roșu), Urzică moartă albă, Patlagină, Lumânărică, Trei­ frați-pătați.

Enzimatice: Măcriș, Măcrișel, Măcrișul-iepurelui, Roua-cerului, Cerențel, Sânziene albe, Sânziene galbene (Drăgaică), Scânteiuță, Lipicioasă, Slăbănog, Tei, Aloe, Sporici, Spanac, Sparanghel, Ștevie, Pătrunjel verde, Mărar, Tarhon, Coriandru, Cimbru, Morcov, Țelină, Brocoli, Păstârnac, Papaia, Ananas, Banane, Pepene galben, Pepene verde, Boldo, Badian, Lămâie, Hibiscus.

Eupeptice: a se vedea Aperitivele.

Expectorante: Anason, Busuioc, Cimbrișor, Tei, Ciuboțica-cucului, Lemn dulce, Lumânărică, Nalbă, Pătlagină, Trei-frați-pătați, Urzică moartă albă, Splinuța, Coada-șoricelului, Coada-calului, Unguraș, Scânteiuță, Țelină, Păstârnac.

Febrifuge (scad febra – antipiretice, sudorifice, diaforetice): Ulm, Alun, Anin negru (Anin), Corn, Mălin, Fag, Castan sălbatic, Cenușar, Soc, Tei, Mușețel, Mentă, Scumpie, Vulturică, Scaiul-dracului, Scai măgăresc, Liliac, Coada-șoricelului, Sulfină, Sânziene galbene (Drăgaică), Sânziene albe, Lipicioasă, Frasin,  Trei-frați-pătați, Dumbravnic, Levănțică, Lemnul-Domnului, Dentiță, Feciorică, Tulichină, Virnanț (Ruta de grădină). La acestea se adaugă Analgezicele.

Fortifiante (energizante, tonice, revitalizante): Astragalus, Laminaria japonica (algă brună), Ginseng (toate speciile), Ginkgo, Arborele sănătații, Scânteiuță, Busuioc sălbatic, Unghia-găii, Ghimbir, Rujă (Rhodiola), Coacăz indian (Emblica), Trichopus, Maitake, Shiitake, Ganodermă (Reishi), Rădăcină de maral (Leuzea), Unghia-găii, Spirulină, Alge brune, Ananas, Papaia, Bambus, Guarană, Lucernă, Cactus, Aloe, Urechelniță, Spanac, Fistic, Arahide, Alune de pădure, semințe de Dovleac, semințe  de Floarea-soarelui, semințe de Cânepă, Nuci, Grâu încolțit, Fulgi de Ovăz, Orz verde, Soia, Drojdie de bere. A se vedea și plantele alimentare din flora spontană.

Galactogene: Fenicul, Chimen, Anason, Schinduf, Busuioc, Coriandru, Amăreală, Ciumărea, Soc, Sporici, Cătușnică, Sorbestrea, Crin alb, Asmățui, Topinambur, Mărar (semințe), Morcov (semințe).

Hematopoietice (care stimulează formarea elementelor celulare ale sângelui): Alge marine, Ghințură, Ghimpe, Țintaură, Dumbăț, Schinel, Saschiu mic, Nuc, Răchitan, Pufuliță, Scai măgăresc, Busuioc sălbatic, Caise, Piersici, Varza roșie, Sfeclă roșie.

Hemostatice (care opresc sângerarea): Drețe, Stejar, Salcie, Corn, Cerențel, Traista-ciobanului, Buberic, Bobornic, Alun, Vineriță, Urzică, Pelin, Mur, Zmeur, Smârdar, Urechelniță, Patlagină, Răchitan, Pecetea lui Solomon, larbă roșie, Piperul-bălții, Sclipeți, Splinuță, Iarbă neagră, Linăriță, Merișor, Mușcată, Cătină roșie, Scumpie, Soparliță, Unghia­ ciutei, Perișor, Paracherniță, Suliman, Zadă, Sorbestrea, Strugurii-ursului, Poroinic, Ciocul-berzei, Crețușcă, Scânteiuță, Coada-calului, Bănuți, Frag, Fag, Troscot, Lemnul-câinelui, Jabghie, Saschiu mic, Sporici, Vulturică, Stânjenel albastru, Moșmon, Afin, Albăstrele, Coada-racului, Năvalnic, Cenușar, Năpraznic, Papură, Stuf (rădăcina), Sănișoară, Limba­ câinelui, Viță de vie pentru struguri roșii, Gutui, Vișin, Chiparos, Nucul vrăjitoarelor (Hamamelis), Hydrastis, Urzică moartă albă.

Hepatoprotectoare: Armurariu, Cătină albă, Cicoare, Urzică, Pufuliță, Pedicuță, Soia, Cerențel, Sunătoare, Podbal, Trei-frați-pătați, Zârnă, Cătină roșie, Mușețel, Cassia, Păpădie, Măceșe, Țelină, Păstârnac, Sparanghel, Anghinare, Dracilă, Terminalia, Brustur, Rostopască, Gălbenele, Boldo, Torțel (Cuscută), Lemn dulce, Ginseng (toate speciile), Pelin, Curcuma (Turmeric), Caparisul, Buplerum.

Hipercorticoidice (stimulente ale suprarenalelor): Lemn dulce, Ghimpe, Priboi, Busuioc, Rozmarin, Salvie, Turiță mare, Țelină, Păstârnac, Sparanghel, Nalbă mare, Cuișoare, Scorțișoară, Nucșoară, Ienibahar, lenupăr, Hrean, Năpraznic.

Hipermenoreice: a se vedea Ocitocicele și Avortivele.

Hiperparatiroidiene (stimulente ale paratiroidelor): Spirulină, Lucernă, Trifoi roșu, Dud, larba-șarpelui, Năsturel, Anghinare, Năut, Porumbe, Prune, Alge brune, Coada-calului, Talpa-mâței, Urzică, Morinda.

Hipertiroidiene (stimulente tiroidiene): Ovăz, Pufuliță, Schinduf, Cătină Albă, Drobiță, Sânziene galbene, Podbal, Păducel, Țelină, Morcov, Păstârnac, Sparanghel, Alge brune, Spirulină, Soia, Rapiță, Schinel, Saschiu mic, Traista-ciobanului.

Hipertensoare (care cresc tensiunea arterială): Rușcuță de primăvară, Lemn dulce, Armurariu, Cervană, Orz, Grâu germinat, Brustur dulce, Rozmarin, Struguri roșii (cojile).

Hipoacidifiante (alcalinizante): Dud, Zmeur, Salcâm, Iarba-șarpelui, Pufuliță, Năsturel, Coada-calului, Coada-șoricelului, Gălbenele, Sopârliță, Lemn dulce, Pedicuță, Scai măgăresc, Mentă dulce (Mentha spicata/viridis).

Hipocolesterolemiante (care scad colesterolul): Anghinare, Pătlagină, Siminoc, Schinduf, mătase de Porumb, Mesteacăn, Urzică, Păpădie, Trei-frați-pătați, Cicoare, Pufuliță, Coada-calului, Soia, Măsline, Porumb (germeni), Dovleac (semințe), Nuci, Floarea-soarelui (semințe), Afin, Coacăz negru, Lemn dulce, Viță de vie pentru struguri roșii, Struguri roșii, Țelină, Păstârnac, Pătrunjel, Morcov, Varză, Ceapă, Usturoi, Lămâi, Kiwi, Rodii, Alune, Guggul, Guarană, Maitake, Shiitake, Reishi, Ceai verde, Pătlagină, Rujă (Rhodiola), Nufăr (Nelumbo), Limba-soacrei, Gurmar (Gimnema).

Hipocorticoidice (diminuează funcționarea suprarenalelor): Alge brune, Spirulină, Isop, Talpa-gâștei, Arnică, Traista-ciobanului, Saschiu mic, Nemțișori de câmp.

Hipoglicemiante: Ciumărea, Schinduf (semințe), Capul­ călugărului, Dud, teci de Fasole, Nuc, Urzică, Măceșe, fructe de Cătina albă, Napi, Gutui, Ovăz, Afin, Anghinare, Cicoare, Merișor, Mur, Strugurii-ursului, Frag, Crețișoară, Ceapă, Praz, mătase de Porumb, Dafin, Lupin, Schinel, Coacăz negru, Salvie, Sovârf, Păpădie, Castravete amar, Cerențel, Coriandru, Garcinie, Grapefruit, Eucalipt.

Hipomenoreice: a se vedea Hemostaticele.

Hipoparatiroidiene (inhibitoare ale funcției paratiroidiene): Soia, Arnică, Schinel, Ghimpe, Ienupăr, Busuioc sălbatic, Pufuliță, Gălbenele, Pedicuță, Ștevie, Măcriș, Spanac, Măcrișul-iepurelui.

Hipotiroidiene: Cervană, Sporici, Limba-boului, Talpa-gâștei, Hamei, Rozmarin, Rușcuță de primăvară, Armurariu, Grâu germinat, Brustur dulce, Ovăz.

Hipotensoare: Vâsc, Saschiu mic, Traista-ciobanului, Păducel, Ghimpe, Arnică, Isop, Priboi, Sovârf, Tei, Trei-frați-pătați, Dentiță, Dumbravnic, Feciorică, Sânziene Galbene, Lemnul-Domnului, Troscot, Răchitan, Salcie, Pir, Plămânărică, Afin, Coacăz negru, Valeriană, Viță de vie pentru struguri roșii, Merișor, Zmeur, Mur, Turiță mare, Frag, Usturoi, Țelină, Păstârnac, Leuștean, Sfeclă roșie, Brânca-ursului, Piperul-bălții.

Imunostimulante: Abruz, Angelică, Armurariu, Arnică, Canavalie, Cânepa-codrului, Cârmâz, Cerențel, Cimbrișor, Cimișir, Ciuboșica-cucului, Coada-calului, Coleus, Crețișoară, Crin cu frunză lată, Curpen, Dracilă, Echinacea, Fasole, Gălbenele, Ghiara-mâței, Ghimbir, Ghințură, Ghizdei, Ginkgo, Ginseng indian, Ginseng siberian, Ginseng chinezesc, Guggul, Hydrastis, Iarbă mare, Iederă, Lemnul-câinelui, Linte, Lipicioasă, Lupin, Măcrișul-iepurelui, Margusă, Mărul-lupului, Năpraznic, Ovăz, Pedicuță, Slăbănog, Șofrănel, Spanac, Sporici, Ștevie, Tuia, Unghia-găii, Urzică vie, Vâsc, Zexmenia.

Laxative: Volbură, Cicoare, Crușin, Aloe, Lemn dulce, Ștevia stânelor, Feriguță dulce, Trepădătoare, Iarbă grasă, Sânziene galbene, Soc, Tei, Fetică, Drobiță, Frasin, Păpălău (fructe), Călin (fructe), Linariță.

Narcotice: Zârnă, Steregoaie, Hribul dracului (ciupercă – Boletus satanas), Muscăriță (ciupercă – Amanita muscaria).

Ocitocice (care favorizează contracția uterului): Ardei iute, Cârcel, Cârmâz, Cetină de negi, Ciocul-berzei, Ienupăr, Lupin, Mărul-lupului, Mături, Pătrunjel (rădăcină), Pelin, Rozmarin, Șofran, Spânz, Sporici, Tuia, Vetrice, Virnanț (Rută).

Protectoare ale capilarelor: Afin, Agrișe, Cireșe negre, Coacăz negru, Crăițe, Crizanteme americane, Grapefruit, Nucul vrăjitoarelor (Hamamelis), Hrișcă, Iarbă roșie, Lămâi, Măceșe, Merișor, Moțul-curcanului, Mur, Piperul-bălții, Portocale, Porumbe, Răchitan, Roibă, Salcâm japonez, Sfeclă roșie, Știr roșu, Struguri roșii și negri, Strugurii-ursului, Trifoi roșu, Turiță mare, Varză-roșie, Vișine.

Protectoare ale ficatului: a se vedea hepatoprotectoarele.

Protectoare ale prostatei: semințe de Dovleac și de Muștar, Coada-calului, Urzică moartă albă, Urzică moartă galbenă, Osul­ iepurelui, Licheni de piatră, Turiță mare, Pufuliță, Ghimpe, Alge marine, Piperul-bălții, Iarbă roșie, Roșii, Soia, Gheara diavolului, Rujă (Rhodiola), Drojdia de bere.

Purgative: Verigariu (fructe), Ricin (ulei), Barba-împăratului, Trepădătoare.

Revulsive: Ardei iute, Untul-pământului, Muștar negru, Arnică, Piciorul-cocoșului.

Sedative: a se vedea Calmantele.

Stimulente ale hormonilor femininide ordin general: Nemțișori de câmp, Curpen, Mărul-lupului, Cătușnică, Salvie, Iederă, Limbăriță, Închegătoare, Curmale; progesteronice: Melărea, Soia, Lemn dulce, Schinel, Angelică, Viță de vie pentru struguri roșii și negri (frunze și semințe de struguri), Ginseng feminin (Dong Quai), Ginseng chinezesc, Ginseng siberian, semințe de In, Ceai verde, Lucernă, Orz, Ovăz, Porumb, Lăptucă, Alune, Nuci, Fistic, Luminița-nopții, Zmeur; luteinice: Saschiu mic, Ciocul-berzei, Răchitan, Cătină roșie, Piperul-bălții, Cenușar, Iarbă roșie, Coada-racului; prolactinice: Fenicul, Chimen, Anason, Schinduf, Busuioc, Coriandru, Amăreală, Ciumărea, Soc, Sporici, Cătușnică, Sorbestrea, Crin alb, Asmățui, Topinambur, Mărar (semințe), Morcov. La acestea se adaugă afrodiziacele.

Stimulente ale hormonilor masculini: Astragalus, Buretele puturos (ciupercă – Phallus impudicus), Păstârnac, Scortișoară, Cucută (flori), Ginseng roșu, Mucună, Năpraznic, Piper alb, Poroinic, Sculătoare, Sida, Untul-vacii, Colții babei (Tribulus). La acestea se adaugă afrodiziacele.

Stiptice: a se vedea hemostaticele.

Stomahice: a se vedea enzimaticele.

Vasoconstrictoare: a se vedea hemostaticele.

Vasodilatatoare: Afin, Alun, Angelică, Arnică, Brânca-ursului, Busuioc sălbatic, Castan sălbatic, Cimbrișor, Ciuboțica-cucului, Coacăz negru, Coada-racului, Coada-șoricelului, Crăițe, Dentiță, Drobiță, Dumbravnic, Feciorică, Gălbenele, Ghimpe, Ginkgo, Hrișcă, Iarbă roșie, Isop, Lemn dulce, Lemnul-Domnului, Levănțică, Lumânărică, Măceșe, Moțul-curcanului, Nemțișori de câmp, Păducel, Păpădie, Piperul­-bălții, Priboi, Răchitan, Rușcuța de primăvară, Salcâm japonez, Sânziene albe, Saschiu mic, Scai măgăresc, Sovârf, Strugurii-ursului, Sulfină, Sunătoare, Talpa-gâștei, Traista-ciobanului, Vâsc, Vinariță, Zmeur.

Vomitive: se vedea Emeticele.

7 thoughts on “Principalele efecte terapeutice ale plantelor medicinale

  1. plante care stopeaza evolutia canceruluincerul iunie 28, 2017 at 07:31

    DORESC SA STIU PLANTE MEDICINALE CARE STOPEAZA CANCERUL
    VA ROG SA MA AJUTATI

    • Dragoș iulie 4, 2017 at 09:24

      Plantele cu puternic efect anticancerigen pe care le puteți găsi și la noi în țară sunt Mărul-Lupului, Spânzul, Ghiocelul etc. însă nu pot fi administrate în necunoștință de cauză. E necesar să existe un fitoterapeut care să vă prescrie cum să le administrați. Dar, pentru a stopa cancerul trebuie să înțelegeți mai întâi cum fucționează această boală și care sunt cauzele ei. Dacă aveți un caz cu o astfel de boală, vă recomand să-mi scrieți pe mail mai multe detalii și vedem apoi ce putem face. Toate cele bune!

  2. beneficii vs. contraindicatii iunie 3, 2021 at 22:47

    Imi este foarte utila aceasta lista, multumesc.
    (Am tot baut ceai de galbenele pentru probleme digestive nestiind ca are si proprietati vasodilatatoare. In consecinta s-a pornit o hemoptizie, deoarece aveam si bronsiectazii. Asadar este necesar sa citim cu atentie absolut toate proprietatile plantei respective!)

    Afinul este trecut aici si ca hemostatic si ca vasodilatator???

  3. ? iunie 3, 2021 at 22:51

    Afinul este aici si hemostatic si vasodilatator?

    • Dragoș iulie 26, 2021 at 15:18

      Da, este difetenta intre efectele vasodilatatoare si cele hemoragice. Afinul actioneaza asupra peretilor vaselor de sange marindu-le flexibilitatea si dilatandu-i, insa, in acelasi timp, actioneaza asupra compozitiei sangvine micsorandu-i timpul de coagulare (acel timp Quick din analize). Nu trebuie confundate aceste doua proprietati. In cazul dumneavoastra hemoragia pulmonara a aparut probabil din cauza peretilor subtiri ai capilarelor si implicit ai tuturor vaselor de sange. Aici vorbim de alt dezechilibru care este in foarte mare legatura cu inflexibilitatea vaselor de sange (dezhidratare si lipsa de colagen). Evident ca un vasodilatator poate dauna vaselor dumneavoastra de sange insa in opinia mea, per total, vasodilatatoarele aduc mult mai multe avantaje decat dezavantaje. In consecinta afinul (fructe si fruzne) ar trebui sa fie obligatoriu inclus in alimentatia dumneavoastra. Uitati aici tictura de afin. Cititi proprietatile si o sa vedeti ca este asa cum am descris si eu in lista plantelor, atat hemostatic cat si vasodilatator: https://www.daciaplant.ro/afin-tinctura.html

  4. Multumesc. iunie 3, 2021 at 23:04

    Lista plantelor pe proprietati imi este foarte utila si va multumesc.

    (Am tot baut ceai de galbenele pentru probleme digestive nestiind ca voi obtine si un efect vasodilatator. In consecinta, datorita bronsiectaziilor, s-a pornit si o hemoptizie. Asadar este foarte important sa cititm cu atentie absolut toate proprietatiie plantei folosite.)

    Imi puteti recomanda un echilibrant pentru flora digestiva (/colon iritabil, intolerante alimentare) fara efecte de vasodilatatie? Chimenul ar fi indicat?

Dă-i un răspuns lui Dragoș Anulează răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.