Toporaș – Viola odorata

Denumire știinţifică: Viola odorata.
Denumiri populare: toporași, tămâioară, zambilă de grădină, viorea.
Prezentare: Sub denumire de toporași identificăm o mică și sensibilă plantă de primăvară ce aparţine familiei violaceelor. Această plantă are un rizom scurt și destui de subţire, din care se dezvoltă rădăcini, stoloni și frunze reniforme cu peţiolul lung. Florile au o codiţă lungă, culoare violetă, rareori albă, roză sau albastră, și miros foarte plăcut. Florile de toporași apar în lunile martie și aprilie. Toporașii cresc prin rariștile și poienile pădurilor de foioase, tufărișuri, fâneţe, pajiști. Pentru nevoi medicinale se recoltează rizomii, împreună cu rădăcinile. Valoare medicinală au, însă, și frunzele și florile. Se prepară infuzie, cataplasme, sirop, suc, pulbere, poţiuni, decoct.
Substanţe active importante: o substanţă specifică numită violină, saponine, ulei esenţial, acizi. Uleiul esenţial se găsește nu numai în rizom și rădăcini, ci și în fiori și chiar în frunze.
Întrebuinţări: Extractele de toporași sunt cunoscute ca un bun expectorant, cu efecte în combaterea tusei și a bronșitelor. Sunt utilizate și în caz de constipaţie, blocaje stomacale și intestinale, reumatisme, gută, inflamaţii ale tractului intestinal și ale căilor urinare, gripe. Preparatele din toporași sunt și bune cicatrizante și antiinflamatoare și, de asemenea, vomitive, purgative, sudorifice.