Produsele din zahăr alb rafinat

Rafinarea zahărului brut are același scop ca toate produsele ambalate: prelungirea termenului de valabilitate, îmbunătațirea aspectului și gustului. De la sucul extras din sfecla de zahăr sau din trestia de zahăr până la cristalele albe, e o cale lungă. Întregul proces include înălbirea cu dioxid de sulf, alcalinizare cu oxid de calciu, fierberea în vid și îndepărtarea melasei prin centrifugare. Cu alte cuvinte tot ce este bun (melasa) este îndepărtat și va rămâne doar zaharoză sub formă de cristale. Ca să nu mai lungesc sibiectul, din cauza procesării prin compuși toxici și eliminarea din produsul brut a elementelor benefice organismului uman, zahărul alb rafinat nu este recomandat consumului. Avem alternative de zaharide cum ar fi glucoza și fructoza conținute de fructe sau daca tot ne dorim să facem un gem sau o prăjitură, se poate folosi un zahar brun brut cu un conținut mare de melasă (până la 10%).

În modul în care este consumat zahărul în zilele noastre, fără dubiu stă la baza dereglării funcționării glandelor endocrine și de aici o sumedenie de alte afecțiuni (diabet, obezitate, hipertensiune, boli cardiace). Mai mult decât atât, consumat regulat creează dependență fizică și psihică.

Cea mai mare cantitate de zahăr procesat o găsim în sucuri, iaurturi cu fructe, conserve de legume și fructe, gemuri, dulcețuri, dulciuri ambalate ș.a. Spre exemplu, o doză de Coca-Cola de 330ml conține aproximativ 40 de grame de zahăr, iar doza zilnică maximă admisă a unui adult este de 50 de grame.

Ar mai fi de spus că nu toate zaharidele sunt atât de nocive precum zahărul rafinat. După cum puteți observa în tabelul acesta, clasa zaharidelor se împarte în mai multe subcategorii. Pentru tratarea dependenței de zahăr prin înlocuirea lui cu alte zaharide sănătoase citiți acest articol.

Un video despre cum se fabrică zahărul din trestie de zahăr.

Lasă un răspuns