O reteta simpla pentru reglarea tranzitului intestinal

E plina lumea de alimente procesate si cu greu te mai poti feri de ele. Din cauza timpului putin, nu ne mai permitem sa gatim sau sa fim atenti la orice amanunt al alimentelor. Astfel, strategia noastra de intretinere a sanatatii ar trebui sa se schimbe in felul urmator: ne vom educa organismul sa fie pregatit si pentru o doza mica de otrava. Nu vom fi stricti cu dietele noastre atunci cand imprejurimile nu o cer, dar vom sti intotdeauna sa reechilibram ceea ce am destabilizat in anuminte momente.

Principalul impact al alimentelor procesate asupra organismului este blocarea tranzitului intestinal, precedat de constipatie acuta si mai tarziu cronica. De aici o sumedenie de afectiuni datorate acumularii de toxine in corp. Explicatia in cazul acestui blocaj este simpla: produsele finisate nu mai contin acel material de balast (celuloza), acele fibre despre care tot vorbeste lumea, materii care excita colonul si il ajuta sa le elimine.

Va voi prezenta acum o reteta de asa zisi biscuiti, care sunt o minune atunci cand suntem pe fuga sau calatorim si nu ne permitem sa luam o masa completa. Acesti biscuiti ii puteti pastra in buzunar si sa-i plimbati oriunde va duceti, iar atunci cand foamea va irita, mai gustati cate unul. Se fac foarte usor si timpul necesar prepararii lor este de aproximativ 30-40 de minute, cu efort minim din partea bucatarului.

Reteta:

  • o cana de fulgi de ovaz/orz (cautati acei fulgi care nu sunt procesati termic, ci fabricati prin presarea/strivirea lor la rece);
  • o cana de faina integrala de grau;
  • o cana de tarate de grau;
  • jumatate de cana de seminte de floarea soarelui/dovleac decojite si macinate;
  • o lingurita de sare neiodata;
  • 2 linguri de seminte de susan/in macinate;
  • 3 linguri de ulei de masline;
  • o cana de apa minerala plata (cititi articolul Apa minerala cu reziduu sec mare);
  • jumatate de cana de curmale dezhidratate sau stafide;
  • o linguriță de bicarbonat de sodiu (opțional).

Mod de preparare:

Intr-un lighenas amestecati tot, mai putin apa si curmalele. Se toaca curmalele marunt, se pun intr-un castron si peste ele se adauga cana de apa. Se amesteca bine ca si cum le-am spala, pana cand se indulceste apa. O alta metoda mai eficienta este sa lasati peste seara curmalele la muiat. In final se toarna continutul din castron peste compozitia din lighenas si se framanta pana cand se obtine un aluat usor lipicios. Din acest aluat formam in mana bilute, iar apoi le aplatizam pentru a da forma de biscuit rotund. Se pun pe hartie de copt intr-o tava si se baga la coptorul deja incalzit, la foc mediu. Peste 15 minute se intorc si se mai lasa 10-15 minute pe partea opusa. Asta e tot!

Eu numesc acesti biscuiti „bomba de fibre”. Sunt extrem de consistenti si sanatosi. Doi trei biscuiti si o cana de apa alunga foamea si imi dau energia suficienta cat sa-mi continui activitatea. Incercati!

bomba_fibre1              bomba_fibre2

Lasă un răspuns