Model de meniu pe trei zile pentru diabetici

În realizarea meniului se va ține cont, în primul rând, de necesarul energetic și nutritiv, conform calculului standard. Consumul zilnic de glucide nu trebuie să depășească 1.5g/kg corp (40% din rația calorică), cel de proteine 1g/kg corp (25% din rația calorică), iar cel de lipide 1.2g/kg corp (35% din rația calorică).

Considerăm că persoana în cauză, pentru care se realizează meniul, prezintă un indice de masă corporală normal. În dieta bolnavului de diabet vor exista trei categorii de alimente: alimente permise fără limită, alimente consumate limitat și alimente interzise.

Din prima categorie fac parte:

  1. cele hipoglicemiante: ciupercile (conțin insulină), grâu germinat (are în compoziție crom, mineral care stimulează metabolizarea carbohidraților), semințe de dovleac și muștar (conțin zinc, mineral care intră în compoziția insulinei), coriandru, dafin, rozmarin, chimion, cuișoare, tarhon, pătrunjel verde, rubarbă, ceapă, usturoi, praz, napi, ridichi, varză roșie și varză albă crude, lămâi, grapefruit, rodii, vișine, afine, mure, coacăze negre, agrișe, fructe de cătină, gutui, borș, murături;
  2. cele care conțin sub 10% glucide: roșii, vinete, țelină, conopidă, ardei gras roșu, galben și verde, castraveți, andive, sparanghel, spanac, lăptucă, gulii, pepene verde, căpșuni ș.a.

În cea de a doua categorie se înscriu:

  1. alimente necetogene, din care se pot consuma aproximativ 200g pe zi: soia – conține zinc, fasole și mazăre uscate, alune, nuci, migdale, pecum și alimente care au în compoziție între 10% și 20% glucide: măsline verzi, anghinare, păstârnac, fasole verde, mere, pere, piersici, caise, cireșe, prune, struguri, zmeură, pepene galben, portocale ș.a.;
  2. alimente cetogene, din care se pot consuma maxim 100g pe zi: ficat de vită, pește oceanic (conține crom), pește de apă dulce, carne de pasăre, lapte degresat, brânzeturi slabe, ouă, precum și alimente care conțin între 20% și 40% glucide: cartofi, pâine integrală, mazăre verde, banane, castane ș.a.

A treia grupă cuprinde alimentele interzise astfel: cele cinci „otrăvuri” (sare iodată, lapte pasteurizat din comerț, făină albă, zahăr alb rafinat, orez alb) precum și tot ce este preparat din ele, dulciurile de orice fel; grăsimile saturate (slănină, untură, unt, smântână, margarină etc.) deoarece măresc rezistența la insulină; carnea de mamifere (este puternic cetogenă și conține substanțe toxice precum uree, acid uric, creatinină, adrenalină etc.); prăjelile de orice natură, deoarece pe suprafața alimentelor prăjite iau naștere substanțe toxice; alimentele afumate sau fripte pe grătar cu cărbuni, pentru că se încarcă cu benzopiren, o substanță de asemenea toxică; orice aliment procesat și/sau ambalat (conține conservanți și arome artificiale toxice), băuturile răcoritoare; cafeaua și alcoolul; măslinele negre (sunt măsline verzi tratate cu sodă caustică, un compus chimic extrem de toxic) ș.a.

Să nu uităm, de fapt, va fi obligatorie mișcarea în aer liber și expunerea moderată la lumina solară.

Pentru o mai bună organizare a regimului alimentar vom ține cont de conținutul de glucide (în g%) al principalelor alimente, informații pe care le puteți găsi aici.

După ce s-a ținut în prealabil o cură de epurare cu sucuri de legume și fructe cu indice glicemic mic, bolnavul va urma un tratament naturist pe bază de ceaiuri din plante medicinale și regim alimentar după modelul care urmează. Informațiile despre tratamentul cu plante medicinale le puteți găsi aici.

Mic dejun: Smoothie din fructe cu indice glicemic mic.

Ingrediente: un măr, 50g de mure, 50g afine, 2 prune, 5g pudră din fructe uscate de cătină, o linguriță de Scorțișoară pudră, o linguriță pudră semințe de Armurariu, 10g pudră Chlorella, 5g pudră Spirulină, o linguriță polen apicol.

Total grame: 325 grame din care 46g glucide, 14g proteine, 9g lipide, 15g fibre + 100ml apă pentru vâscozitate.

Total kcal: 373.

Prânz: Mâncare din soia boabe nemodificată genetic.

Ingrediente: 100g soia boabe, un morcov, o ceapă, 50g de praz, o roșie, sare neiodată, coriandru, dafin, ulei de măsline.

Total grame: 380 grame din care 56g glucide,  44g proteine, 43g lipide, 13g fibre.

Total kcal: 844.

Cină: Salată de varză roșie și albă.

Ingrediente: 100g varză roșie, 100g varză albă, o roșie, pătrunjel verde, semințe de dovleac hidratate, semințe de cânepă decorticate, ulei de cânepă, sare neiodată, coriandru.

Total grame: 385 grame din care 28g glucide, 17g proteine, 38g lipide, 10g fibre.

Total kcal: 567.

TOTAL ZIUA I:

Glucide [g]Proteine [g]Lipide [g]Fibre [g]Energie [kcal]
130 (44%)75 (26%)90 (30%)381785

ZIUA II

Mic dejun: Smoothie din fructe cu indice glicemic mic.

Ingrediente: un măr, 50g de mure, 50g afine, 2 prune, 5g pudră din fructe uscate de cătină, o linguriță de Scorțișoară pudră, o linguriță pudră semințe de Armurariu, 10g pudră Chlorella, 5g pudră Spirulină, o linguriță polen apicol.

Total grame: 325 grame din care 46g glucide, 14g proteine, 9g lipide, 15g fibre + 100ml apă pentru vâscozitate.

Total kcal: 373.

Prânz: Ficat de vită cu broccoli, conopidă la abur și salată de crudități.

Ingrediente: 100g ficat de vită, 100g broccoli, 100g conopidă, sare neiodată, ulei de măsline integral, o roșie, o ceapă roșie, un morcov.

Total grame: 540 grame din care 29g glucide,  33g proteine, 46g lipide, 9g fibre.

Total kcal: 710.

Cină: Salată de crudități.

Ingrediente: 100g roșii, 100g ardei gras roșu, morcov, pătrunjel verde, semințe de dovleac hidratate, semințe de cânepă decorticate, ulei de cânepă integral, sare neiodată, coriandru.

Total grame: 355 grame din care 33g glucide, 19g proteine, 40g lipide, 11g fibre.

Total kcal: 621.

TOTAL ZIUA II:

Glucide [g]Proteine [g]Lipide [g]Fibre [g]Energie [kcal]
108 (40%)67 (25%)95 (35%)351704

ZIUA III

Mic dejun: Smoothie din fructe cu indice glicemic mic.

Ingrediente: un măr, 50g de mure, 50g afine, 2 prune, 5g pudră din fructe uscate de cătină, 100g pepene verde (miez rosu), o linguriță de Scorțișoară pudră, o linguriță pudră semințe de Armurariu, 10g pudră Chlorella, 5g pudră Spirulină, o linguriță polen apicol.

Total grame: 425 grame din care 54g glucide, 15g proteine, 9g lipide, 15g fibre + 50ml apă pentru vâscozitate.

Total kcal: 410.

Prânz: Macrou cu legume la abur.

Ingrediente: 100g macrou proaspăt, 100g morcov, 100g sparanghel, sare neiodată, un ardei gras roșu, ulei de măsline integral.

Total grame: 430 grame din care 20g glucide,  29g proteine, 34g lipide, 7g fibre.

Total kcal: 534.

Cină: Salată de crudități.

Ingrediente: 100g roșii, 100g gulii, morcov, pătrunjel verde, semințe de dovleac hidratate, semințe de cânepă decorticate, migdale hidratate, ulei de cânepă integral, sare neiodată, coriandru.

Total grame: 375 grame din care 37g glucide, 25g proteine, 50g lipide, 14.6g fibre.

Total kcal: 763.

TOTAL ZIUA III:

Glucide [g]Proteine [g]Lipide [g]Fibre [g]Energie [kcal]
111 (41%)69 (25%)92 (34%)371707

3 thoughts on “Model de meniu pe trei zile pentru diabetici

  1. Bun simt martie 28, 2021 at 16:52

    Total nestiintific, din categoria de fake news. Daca vreti o alimentatie potrivita pentru diabetici, adresati-va unui dietician sau doctor. Daca vreti sa muriti, urmati sfaturile lui badea Gheorghe de pe internet. Oricine poate posta orice, fara sa sufere consecinte. Sint si situri competente, cum ar fi Mayo Clinic, dar cel mai bine e sa va adresati persoanelor calificate.

  2. Dragoș aprilie 3, 2021 at 09:33

    Iar dumneavoastra sunteti din categoria celor care cred in ce spune Iohanis la televizor… pentru ca, e oficial si e presedinte. Traim intr-o lume ciudata, unde profitul este inaintea la orice, chiar si al vietii altora. Daca urmezi regimul de mai sus nu mori cu siguranta, doar ca din pacate nu este profitabil pentru industria farmaceutica. Ai cu mult mai multe sanse sa mori daca nu il urmezi decat daca il urmezi. Apropo, autorul acestui blog este tehnician nutritionist, cu toate actele in regula, iar tot ce este scris mai sus este total stiintific. Mai documentati-va.

  3. Cristi ianuarie 19, 2022 at 09:12

    Meniurile sunt bine echilibrate,lipsesc doar gustările dintre mese,nu cred ca le-a omis din neștiința,aici au fost date câteva exemple de meniu,dpmdv sunt de ajutor sfaturile și meniurile prezentate!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.